
joi, 30 iunie 2011
Misa, caine de vanaoare-partea a IV

Misa, caine de vanatoare-partea a III-a

Misa , caine de vanatoare-partea a II-a

Misa, cainele de vanatoare

Povestea pe care am sa o incep acum se bazeaza pe o intamplare adevarata, ca mai toate povestile de altfel sau ceea ce numim noi a fii povesti.
miercuri, 29 iunie 2011
Iubirea si dimpul

marți, 28 iunie 2011
Despre viata

luni, 27 iunie 2011
Momente

duminică, 26 iunie 2011
Prietenie
Inceput de noiembrie, orele de curs s-au terminat , mai era mult panna sa se insereze, fusese o zi usoara, cu putine cursuri, au trecut de atunci patru ani, dar parca a fost ieri.
Timpul imi este potrivnic dar voi reveni, caci cea ce vreau sa scriu acum este pentru tine Oana, draga mea prietena, este un gand indreptat catre tine, un gand care sa iti dea putere si forta sa continui.
Dependenta
Timp pentru mine

sâmbătă, 25 iunie 2011
Lacrima lui Dumnezeu

Cuvantul de ordine este arsita, atat la propriu cat si la figurat
vineri, 24 iunie 2011
Retrospective

In aceasta luna , iunie, mi-am propus sa scriu, sa scriu in fiecare zi cate un gand, in primul rand pentru mine si in al doilea rand pentru voi cei care cititi aceste randuri, recunosc am ramas cam in urma si asta ma face sa am un sentiment usor disconfortant,de ce?
In nebuniala si tumultul zilei, uneori ma pierd,disipandu-ma in mii si mii de directii, rezonand cu mii si mii de problleme, dar nu este un reprossau , este un lucru bun, pentru ca reusesc sa rezonez cu oamenii cu crae lucrez. Consider aceasta pierdere, detasare de tine, de problemele tale, de nucleul tau dureros sau mai putin dureros si capacitatea de a fii acolo pentru oamenii care intradevar au nevoie de tine.
Aceast lucru ar trebui sa fie un privilegiu, pt ca e tot ceea ce ti-ai dorit, tot ceea ce ai visat, e drumul pe care ti l-ai ales.
Ok, as putea vorbii la nesfarsit despre acet subiect, care din punct de vedere psihologic am putea sa-l identificam cu prezenta, abliatea psihologului de as insotii clientul, de a manifesta disponibilitate, in mod real pentru acesta.
Dar nu despre asta e voba, era vorba despre scris, despre faptul ca ma incearca un sentiment disconfortant, cand nu reusesc sa scriu. M-am intrebat, cum obisnuiesc adesea sa o fac, De ce?
Pt ca in momentul in care ma asez in fata compiuterului, cu tastatura in fata si incep sa scris, uit de tot si ma concentrez doar asupra mea, asupra momentelor mai dificile, asupra momentelor traumatizante, asupra a ceea ce traiesc, cand ma simt neputincioasa, asupra frustrarilor, pentru ca dincolo deimaginea de psiholog, sta OMUL
Si scriu si iar scriu, scrisul este supapa mea , am vrut sa spun de rezerva, dar m-am razgandit, este unica mea modalitate de a face fata.
Cand scriu inteleg, integrez, accept, cand scriu, reusesc sa vad dincolo de aspectul imediat si inselator al oamenilor si evenimentelor.
Imi place sa scriu, chiar daca timpul, uneori nu imi permite, cand scriu, devin femeie, devin omul vulnerabil cu dorinte, visatoarea, care construieste imagini, cand scriu devin arhitectul propriului suflet.
Este dificil sa fii psiholog, dar nimeni nu s-a intrebat de ce, eu am constatat pe propri-mi piele,pentru ca dincolo de aspectul iluzoriu al psihologului, care in viziunea multora el este cel care salveaza, psihologul este un arhitect de sufletesi este destul de abrupt sa lucrez cu sufletul omului, cu ceeva ce nu vezi, ci doar simti.
Nu spun asta, pt a arata cat de importamta sunt sau cat de multe fac,ci am adus aceasta completare pt ca a existat in permanenta o disputa acerba intre psiholog, medic, psihiatru, preot, o disputa care si ce face, care este mai important sau neimportant , recunosc este o lupta pentru supravietuire, teoretic fiecare ar trebui sa fie cu patratica lui. Dar sunt momente , cand se depaseste aceasta granita
Sindrom aniversar

luni, 20 iunie 2011
Cand lupti e posibil sa mai si pierz, dar daca nu lupti ai pierdut deja

Forta dorintelor noastre pozitive ne conduce intotdeauna la locul potrivit

vineri, 17 iunie 2011
Intalnire cu moartea

Final de drum

Doamne!ar spune unii, cine Dumnezeu se bucura ca e bolnav, altii ar spune ca am inrebunit, eu as spune ca si una si cealalta varianta sunt corecte, toti privim viata printr-o prisma diferita, asa ca conform acestei prisme, realitatea este subiectiva fiecarei persoane.
Boala este simptomul , este ceea ce iese in afara, atentionandu-te, in cazul meu de oboseala si ca ar fi mai bine sa incetinesc ritmul, de a face fata fiecarei zile, impartindu-ma si disipindu-ma in mii de farame de umanitate, adevarul e ca sunt foarte obosita, dar consider ca a meritat oboseala, pentri ca rezultatele au aparut unul dupa altul.
Tin minte, cand pentru prima data am facut un efort de imaginatie, era un test, rezultatul a iesit in ceea ce privesc realizarile, florile rosii ale pasiuni.
Asa si este, ceea ce am facu am facut cu pasune si daruire, am pus cate un strop din fiinta mea in fiecare lucru facut, in fiecare om intalnit.
"Sadeste in in mima fiecarui un cuvinte bune si frumoase, uda-le cu un gand bun si un zambet si ai sa vezi ce minune are sa iasa"
Pauza, nu mai stiu despre ce sa scriu, mi-am dorit sa devin un scriiltor adevarat, dar am constat ca nu voi putea, pentru ca nu pot inventa, nu pot inventa scenarii dincolo de prezentul, de trecutul uitat, de viitorul incert, cand am scris, am scris despre oameni reali si nu am reusit sa inventez caractere, a inventa, a imagina, a vedea cu ochii mintii este o trasatura specifica celor care scriu.
Astazi la final de drum imi constietizez limitele, dorindu-mi cu disperare sa ma contopesc cu aceasta lume a imaginarului, cu cea a fantasticului, cu o lume buna , frumoasa, asa cum mi-am imaginat-o eu, numai ca nu a fost asa cum mi-am dorirt.
Dincolo de aparenta imaginarului , sta viata reala pe care am inceput sa o traiesc cu bucuria unui nou inceput.
Mi s-a spus mereu ca sunt un om cu capul in nori, asta ce ar insemna, ca sunt o aeriana, care viseaza cai verzi pe peret.
Da! sust cu capul in nori, dar cu picioarele foarte bine infipte in pamant, visez, am idealuri marete, am visat castele de nisip, pe care le-am construit din piatra de rau, punand pasiune, daruire si un strop de iubire.
Ma aflu la final de drum si cred ca ma voi oprii pt a mai sorbi un strop din apa vietii, pt a-mi reface fortele, pt a asculta doina unui suflet si apoi spre alte si nestiut provocari nestiute si nemai vazute
marți, 14 iunie 2011
Puterea de a investi.

Doua variante

Amintiri de iunie

luni, 13 iunie 2011
Drumul

sâmbătă, 11 iunie 2011
Despre lucrurile simple

miercuri, 8 iunie 2011
Lectia

Mi-a pasat mult timp de altii, mi-a pasat de lumea lor, pe care am vrut sa o fac mai frumoasa , mai buna, ma identificam cu ei, ma contopeam cu ei, deveneau lumea mea, erau familia mea, copiii mei. Trebuie sa recunosc ca am avut numai copiii mei, marea mea familie era formata din foarte multi copii, iar eu eram mama lor, o mama buna intelegatoare, care asculta, care accepta, nu cearta, iar daca o face o face in scop educativ si instructiv, dar apoi ierta si trece mai departe, am fost mama pe care mi-am dorit-o toata viata.
Sunt trei ani de cand joc acest rol neancetat, fara oprire, fara sa obosesc, e un rol sau o ipostaza din care m-am hranit, m-am incarcat energetic, era nevoia de maternitae, o maternitae, care mi-a fost luata sau nu mi s-a dat voie sa o traiesc, sa o integrez, cauzele sunt diverse; ar fi o pierdere de vreme sa stau sa le enumar.
Prima zeita a fost Gheea, Pamantul negru si roditor, in al carui pantec au crescut titani.
Pantecul matern, ce arhaic suna! da! este sursa vietii, dar si inchisoare in care ne intoarcem zi , dupa zi. In pantecul matern, ne gasim refugiul si alinarea, protectia,acolo se gaseste cea mai puternica legatura cu originile noastre, cu radacinile.
Imi amintesc o replica din celebrul film "Pe aripile vantului"-Unde sa ma duc? Ma voi intoarce la Tarra, si din panantul ei rosu, imi voi trage energia.
Da! tema dezradacinari, de care tot am vorbit de-a lungul scrierilor mele, coincide cu tema maternitati, fara origini, fara radacini si incapacitatea de a fii mame, de a da viata si totusi e o dorinta nestavilita de a da nastere unui copil, o mica viata de care sa se agate, ceva care sa fie doar al lor, ma uit la fetele cu care lucrez, ma uit la mine si imi dau seama de sbustraturile povesti.
Incepe sa se faca lumina si aflu de ce destinul m-a purtat in anumite locuri si nu in altele facandu-ma sa interactionez cu anumiti oameni, pentru ca doar asa eu, am putut sa repar ceva pe filonul transgenerational.
Maternitatea pierduta de trei generati, eu as fii a patra generatie, dar nu se pune.
O senzatie de usurare ma invadaza, ochii s-au limpezit si vad mult mai clar in bezna pantecului matern, de unde am invatat sa imi trag seva, unde mi-am gasit radacinile.
marți, 7 iunie 2011
Fetita si broasca testoasa
Portretul fantomei

luni, 6 iunie 2011
Trenul

E drept ca unii isi iau lumea in cap sau o iau razna sau o iau aiurea peste balcoane si mai uita sa isi lase in urma fie copilul sau consoarta, dupa caz.
Am fost perceputa ca un om care este dincolo de durere, dincolo de lacrimi, dincolo de sufetrinta.
Ar fi fost minunat , daca as fi fos asa, cred ca m-a si plictisit de moarte si uite ca din negura disperarii, am inceput sa scriu, asa am putut sa iert, am putut sa imi iau la revedere, sa ma impac cu trecutul , sa fac incercari si sa merg mai departe .
Am intrat intr-o perioada , sa ii spunem de restructurare sufleteasca sau sa gasesc un termen mai accesibil, de cautare a eului pierdut printre multele activitati cotidiene.
Ne pierdem, apoi ne regasim, printre aburii cafelei de dimineata, apoi iar ne pierdem in infinitul cotidian si uitam de noi , in amurgurile purpurii.
Eu de cand ma stiu, scriu, datorita scrisului si prin intermediul lui am reusit sa ma exteriorizez, sa spun, sa plang, sa iert, nu intotdeauna sa uit.
Uneori era mai bine sa uit, sa uit ! Dar lucrurile nu au stat intotdeauna asa cum am vrut eu.
Nu am stiut sa imi iau ramas bun de la oameni , nu am stiut sa ma desprind de o anumita stare de fapt din trecut, nu am putut sa las sa plece, fiid intim legata de acei oameni, de acele evenimente.
De ce? Pentru ca ma durea atat de tare, aceasta ruptura, incat aveam senzatia ca am sa sangerez pana la moarte.
Din discutiile avute cu prietena mea, un om drag sufletului meu, am invatat un lucru, ca in permanenta am tendinta de a ma refugia in nefericire, caut situatii si fapte taraumatice, durerea altora ma ajuta sa uit de suferinta mea.
Timpul a trecut si o data cu trecerea lui, am invatat sa ma bucur de calatorie, am invatat ca viata e asemeni unui tren, ca in acel tren se urca fel de fel de oameni si ca acei oameni nu ma vor insotii cu totii pana la sfarsitul calatoriei.
Pare un cliseu stereotip, desprins dintr-o prezentare PowePoint, se poate!
Maine voi continua sa scriu, asa cum am facut-o si azi, e singura situatie constanta din viata mea , dar numai ca va voi povesti maine .
Ganduri

Azi am sa pictez in alb

Astazi privesc in urma la cea care am fost, din pacate nu pot privi in viitor la ceea care voi deveni.
Privesc la fiinta aceea plapanda, ce porneste la drum cu speranta, e imbracata in alb, un sirag de perle ii incongura gatul, un sirag de bobi perfecti de roua; se spune ca perla inseamna lacrimi, ea nici nu stie cate lacrimi va mai varsa, acum rade e fericita, inconjura grumazul celui ce ii va jura iubire vesnica.
Un singur inel straluceste pe inelarul mainii drepte, e mic,in loc de piatra are o inima, cu un mic diamant incrustat.
E imbracata in alb si rade, rade lasandu-se purtata de muzica aceea suava, ce doar ea o aude, e fericita.
Privesc cu drag la imagini si chipuri din trecut si imi aduc aminte de mine, uite asa eram eu atunci, eram un bulgare alb, eram o perla din siragul de perle ce atarnau la gatul fetei, eram un nor ce am vrut sa zbor.
Astazi am sa pictez in nuante de alb, adaugand slipirea albastruie a ghietei.
Azi am pictat chipul iubitului din amintirea fetei, cu inel d aur.
Azi ielele au dansat la nunata mea,intr-o hora nebuna, aruncand un groaznic blestem, probabil nu suportau sa vada muritorii fericiti. Nimeni nu trebuie sa fie mai fericiti decat zeii!
Astazi am dansat in hora nebuna a ielelor, caci am vrut sa pictez in alb, dar am constata ca a ramas doar griul
vineri, 3 iunie 2011
Puterea cuvintelor

Asta noapte m-am trezit cu un sentiment angoasant, de frustrare, de neputinta, m-am trezit, dar parca nici nu adormisem si fara sa imi dau seama gandul meu a zburat catre copii, catre copiii a caror ochi au invatat sa planga mult prea devreme.
Traiam un puternic sentiment ca ii am langa mine, ca imaginarul este viu si lucreaza, dincolo de cortina invizibila a constientului.
Imi zambeau, am intins bratele si am vrut sa-i imbratisez, dar nu s-au miscat, nu veneau nici spre mine, dar nici nu se indepartau, stiam ca vor pleca, stiam ca sub aparenta zambetului se, ascunde durerea ,suferinta.
Totul era din ce in ce mai clar, mai palpabil, mai vizibil, sentimentul dezradacinari se contura asemeni unei fantome a trecutului, punand stapanire pe mine.
Am inchis ochii, vroiam sa dispara , toate aceste imagini, toate aceste chipuri, care veneau de-a valma peste mine inundandu-ma, asaltandu-ma.
Ochii lor erau plini de speranta, iar eu... eu eram neputincioasa si nu puteam face nimic, nu puteam sa ii ajut, cum sa ii ajut!?
Oare de ce apare acea tendinta de a salva?De a fi acolo, de a fi accolo ca persoana activa , care intreprind fel de fel de lucruri, punandu-ma stavila in calea inevitabilulului.
Asta sunt cea de acum de la 33 de ani, asta am fost di in urma cu 5 ani, numai ca atunci imi lipsea argumentul si cred ca asta voi fi si peste inca 33 de ani.In fine
Era trei dimineata si desi avusesem o zi grea , adormisem la o ora imposibila, totusi somnul ma ocolea.
M-am zvarcolit intre asternuturi pana ce zorii s-au aratat incetosati, nu gasisem raspunsul la framantarea mea si nici la intrebarea care ma zbuciuma de zile intregi, inca din momentul in care am aflat vestea plecari lor. "Ce se va intampla cu ei?"
"Ne iau copii! Nu pot sa ne ia copii! Ce se va intampla cu micuta , Floare de Colt? Ea cand va fi marea isi doreste sa devina doctrita Ce se va intampla cu Norul purpuriu, copilul de numai 10 ani, care acum prin vointa sorti va deveni, fratele cel mare si va trebui sa aiba grija de cei doi mai mici, pentru el , parerea mea este ca va fi benefica mutarea, el va ajunge preot!", erau atatea chipuri, atatea destine fiecare cu visul sau, erau mici universe in formare, erau tinere vlastare ale viitoarei paduri.
Oricat de benefica va fi mutarea, sunt mult prea mici, mult prea fragezi, mult prea repede ii arunca in vartejul vieti, inca radacinile lor sunt firave, daca mai au radacini!?
O data au fost aruncati de propriile lor famili, apoi...mai bine ma abtin cu comentariu.
Parca aud si acum, glasul acelei copile, pe care eu am numit-o Stea calatoare, "Va rog , doamna!, va rog spuneti-mi adevarul, nimeni nu vrea sa ni-l spuna! Toti tac! Vreau sa stiu, daca mai exista sansa, vreau sa stiu . Toti spun ca va fii bine, dar eu stiu ca nu va fi!"
Si dintr-o data am fost investita ,fara sa vreau cu puterea de a spune, deveneam peste noapte acea "voce care striga in pustie"- nu stiu daca face parte din biblie sau poate e dor o remarca din filmul Iisus din Nazaret, eram o voce calauzitoare...si asa cum se intampla numai in basme mi-a aparut in fata ochilor sfantu al carui nume il port, SF Ioan, constientizand astfel menirea mea, rolul pe care il joc in vaita celor de langa mine.
Am rolul de a spune, de a calauzi prin puterea cuvintelor, uneori cuvintele sunt mai puternice decat faptele, decat gandurile, cuvintele au menirea de a trece dincolo de bariera timpului, dincolo de bariera organica a trupului, dincolo de orice bariera, intiparindu-se in mintea si in inima oamenilor
Stiam ca de vorbele mele depindea un intreg univers. Univessul copiilor, care au invatat mult prea devreme sa devina adulti, au invatat mult prea devreme ce inseamna durerea.Dupa nopti de nesomn si zile de zbucium am luat hotararea, imi voi pregati cat mai bine copii pentru aceasta plecare, se pare ca nu mai este cale de intoarcere, destinul lor fusese pecetluit, iar eu, nu puteam face nimic, ma simteam legata de maini si de picioare, mi se parea nedrept ce se intampla cu ei.
M-am rascolit, m-am involburat , ca un vant , am strigat, dar de ce nu ati protestat, cum puteti sa ii lasati sa plece, de ce nu ati spus nimc, de ce nu v-ati opus? Stiu ca pute-ati sa faceti ceva, aveati aceasta putere! Cate ,de ce-uri au fost si or sa mai vina! Nu puteam sa aceept, Nu vroiam sa accept. Dar uite ca pana la urma am fost nevoita sa accept. Sa accept ca viata este generoasa si numai rautatea , egoismul, oamenilor o fac sa fie stearpa.
Sentimentul de neputinta, avut atat amar de zile a fost inlocuit cu hotararea ferma de a pregati copii, de a pregati hartiile necesare, hartii care trebuiau facute cat mai bine, care trebuie sa arate gradul de adaptare sau inadaptare al copilului, eventualele pericoloe care expun copilul, aparitia eventualelor gesturi necugetate. Trebuia sa fac ceva, nu puteam sta cu mainile in san si sa ma uit cum sunt smulsi inca o data de locul pe care ei l-au numit o vreme Acasa.
"verba volants, scripta manem!", na ca ma contrazic pe mine, uneori si cel mai adesea oamenii, isi inchid urechile, asemeni cocosului de munte si nu mai vor sa auda nimic, si in astfel de situatii, trebuie sa faci harti, sa arati , sa spui, sa justifici.
Asa ca o parateza, hilara,- atunci cand cocosul de munte isi inchide urechile, vanatorul il poate impusca, acum extrapoland, ce se poate intampla cu cei care nu vor sa auda, pot pica si ei de pe creasta aceia zimtata , pe care s-au urcat sa isi expuna minunatul penaj.
Am reusit sa ma formez prin interactiunea cu cei din jurul meu, uneori ajungand chiar sa ma identific iar asta m-a ajutat sa merg mai departe.
Era adevarat nu puteam face nimic, dar puteam sa lupt asa cum stiam eu cel mai bine, puteam sa lupt cu, cuvantul.